dimarts, 29 de juny del 2010

La diferència entre dretes i esquerres


Els darrers anys s’ha escrit molt sobre la cada cop menor diferència entre les polítiques de dretes i les d’esquerres. Aquest és un debat que ha estat intens i ric a tota Europa, no només a Catalunya, on bona part del nacionalisme l’ha usada com a excusa tot intentat deslegitimar l’actual Govern de la Generalitat i, de pas, justificar el pacte del Majestic.

És evident que en política econòmica les distàncies entre un i altre model s’han anat reduint, i la «batalla» electoral pel centre ha provocat que els partits majoritaris d’un i altre costat dels hemicicles de tot el continent hagin arribat a fer propostes idèntiques. No és tan clar, en canvi, que aquestes diferències s’hagin reduït en temes com les polítiques socials o les llibertats individuals, només cal veure les recents sortides de to de Duran i Lleida.

Hi ha un tema, però, en el qual les diferències són clares i diàfanes: la corrupció. Els partits de dreta i centredreta són capaços de fer front a acusacions, i fins i tot sentències, per casos de finançament irregular sense perdre ni un sol punt en la intenció directa de vot. Només cal veure com el PP i CiU són capaços de mantenir-se, o fins i tot pujar, en les seves expectatives electorals malgrat els casos Gürtel o Millet. Quan algú torni a qüestionar la vigència pel que fa a les polítiques progressistes, potser caldria recordar com Esquerra, i en general l’esquerra, afronta aquests casos i com ho fa la dreta.

* article publicat a l'Esquerra Nacional

1 comentaris:

Anònim ha dit...

un moment... m'estas dient que l'única diferència entre la dreta i l'esquerra és com es tracten els temes de corrupcio?
em sembla que no, eh...
la dreta pensa més en el conjunt del país (no m'ho neguis, si no fos per CIU ara mateix estaríem en bancarrota) i en canvi les esquerres pensen mes en la persona.
reconec que hi ha moltes coses que fan iguales o que només es posicionen per obtenir vots, però sabem que són qüestions banals

Publica un comentari a l'entrada